Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Δεν μπορώ μόνο να πενθώ, πρέπει και να θυμάμαι



Ανεβαίναμε την Υπαπαντής με τον Γιώργο, επιστρέφαμε από την Β/Βάθμια στον Πειραιά, μέρα μεσημέρι, και ξαφνικά βλέπουμε (δηλαδή βλέπει, εγώ χαμπάρι δεν πήρα) έναν τύπο φουσκωτό και κοντοκουρεμένο με παραλλαγή και μαύρο φανελάκι, χρυσαυγίτης φαινόταν. Ακούω μια φωνή, σχεδόν πολεμική ιαχή: «Ε, τι κάνεις εκεί;» Ο Γιώργος αγριεμένος, όπως δεν τον είχα ξαναδεί, τραβάει χειρόφρενο και κατεβαίνει σαν αστραπή από το αμάξι. Ως να καταλάβω τι γίνεται, έχει πάρει στο κυνήγι τον τύπο, ο οποίος ακόμη τρέχει. Τον είδε μέσα στο στενό που πήγαινε να χτυπήσει πακιστανό πλανόδιο ψαρά. Δεν προσπέρασε το γεγονός, δεν τα έκανε ποτέ, δεν είπε «δεν βαριέσαι», δεν το έλεγε ποτέ. Αυτός ήταν ο Γιώργος, δεν προσπερνούσε την αδικία. Ο ψαράς τον ευχαρίστησε και χάθηκε κι εκείνος στα στενά της Δραπετσώνας. Δεν ξέρω αν τον θυμάται. Τα «τσιγκανάκια» στην Φυλακή όμως θυμούνται. Τον λατρεύουν γιατί τους έδωσε την ευκαιρία να πάνε Σχολείο. «Κανείς δεν μας ήθελε μέχρι τώρα Δάσκαλε», έλεγαν. Οι φτωχοί, οι κατατρεγμένοι, οι ασθενείς, οι αποφασισμένοι ν’ αλλάξουν…. Όλοι είχαν κάτι να πάρουν από τον Δάσκαλο. Με δικαιοσύνη, χωρίς χάρες, χωρίς λύπηση, με διάκριση και μέτρο.
Γι αυτό δεν μπορώ μόνο να πενθώ, πρέπει και να θυμάμαι. Γιατί ετούτες οι μνήμες, από τον φίλο και Δάσκαλο, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Ελένη Λιντζαροπούλου
9/2/2016



Ο Γιώργος Ζουγανέλης γεννήθηκε στις 29-4-1961. Το 1979 αποφοίτησε από την Αθωνιάδα  Εκκλησιαστική Ακαδημία, από όπου έλαβε και πτυχίο Αγιογραφίας, και το 1984 από την Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές Βυζαντινής Μουσικής και Θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών. Εργάστηκε ως Θεολόγος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το 2005, που δημιουργήθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού, υπήρξε Διευθυντής του.  Απεβίωσε αιφνίδια το Σάββατο 30-1-2016. Η πολιτεία, κατόπιν προτάσεως των εκπαιδευομένων του Σχολείου, τίμησε την προσφορά του ονομάζοντας το σχολείο σε: 2ο ΣΔΕ Κορυδαλλού – Γεώργιος Ζουγανέλης.   

Στην μνήμη του, φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες ίδρυσαν το Δίκτυο για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση στις Φυλακές «Γεώργιος Ζουγανέλης» 



Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράδοση...
Ένα κείμενο επίκαιρο, αντίδοτο στην βλακεία που διεκδικεί εύσημα πατριωτισμού... με ένα "κλικ" στην εικόνα διαβάστε το...

Μάθε πόσο μετράει η υπογραφή σου...